ART AL CARRER


 

MURS DE BITÀCOLA, A ÍTACA

Per tal de commemorar el seu desè aniversari, el festival ÍTACA, Cultura i Acció impulsa aquest any la creació dos murals de grans dimensions a l’Escala i Palafrugell. 

Les dues peces són obra de l’artista Roc Blackblock i formen part del seu projecte artístic Murs de Bitàcola, que pretén recuperar i reivindicar la memòria col·lectiva de cada comunitat o poble a partir de murals que reprodueixen fotografies o imatges històriques de l’espai on es realitzen. 

En el cas de l’Escala, el mural s'ha realitzat en una paret de grans dimensions, de 320 metres quadrats, de l’aparcament de Ca les Monges, al centre de la localitat. L’artista hi ha reproduït una foto antiga de la zona de la Platja, quan era el port pesquer del municipi. Una imatge de principis del segle XX realitzada pel fotògraf Josep Esquirol, que forma part del fons de l’arxiu municipal històric de l’Escala. Amb la voluntat de fomentar la participació ciutadana en el projecte, la imatge seleccionada va ser escollida a través d’una votació popular entre els veïns de l’Escala que van haver de triar una de les tres fotografies proposades. La proposta vol recuperar i retre homenatge a les arrels marineres de l’Escala. En el cas de Palafrugell, la ubicació i la imatge escollida es donaran a conèixer properament.  

El mural de Palafrugell commemora els seixanta anys de les Festes de Primavera de Palafrugell i els deu anys del Festival ÍTACA i s'ha dut a terme en una paret de grans dimensions, de 120 metres quadrats, en un dels laterals de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Palafrugell. L’artista hi reprodueix un retrat d’estudi, del 1931, on es pot veure a tres dones disfressades (Felicia Rigau, Pepita Bruguera i Marina Alemany). La imatge forma part de la col·lecció Eustorgi Padrós Deulofeu de l’Arxiu Municipal de Palafrugell.

La proposta pretén projectar una imatge simpàtica i amable relacionada amb la festivitat de les Festes de Primavera, però alhora també busca transmetre una mirada de gènere que visibilitzi el protagonisme i el paper de les dones en la nostra societat.  

Els dos murals incorporen un placa amb un codi QR que dona accés a un portal amb informació sobre la intervenció artística i sobre la història de les imatges escollides.

La realització dels dos murals ha estat possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de l’Escala i de Palafrugell.

Un projecte per enfortir la pròpia identitat

El projecte Murs de Bitàcola pretén utilitzar la cultura i l’art urbà com una eina de cohesió social i pedagògica que contribueixi a la construcció i enfortiment de la pròpia identitat a partir de recuperar la nostra història col·lectiva.

La proposta vol també difondre i apropar l’art urbà com una disciplina transformadora, capaç de dignificar l’espai públic i aportar valors positius als individus i les comunitats. Des de l’inici del projecte, l’artista Roc Blackblock ha pintat més d’una cinquantena de murals, que il·lustren episodis històric als espais públics de  nostres ciutats.