27/05/2018
Vestits amb samarretes grogues, els participants han creat un mosaic de gran dimensions amb cartolines grogues que ha pintat d'aquest color l'interior del castell per reclamar la llibertat dels presos polítics i reivindicar la llibertat d'expressió
La iniciativa, que ha comptat amb la participació de familiars de la torrellenca Dolors Bassa, és l'acte inaugural del festival que fins al juliol programa una vintena de concerts a una desena de localitats del Baix Empordà
El Castell del Montgrí s'ha tenyit de groc aquest matí durant la 6a Pujada a la fortalesa del Festival ÍTACA, Cultura i Acció. Més d'un miler de persones han participat en aquesta popular activitat que ha estat més reivindicativa que mai amb un crit col·lectiu a favor de la llibertat d’expressió i de solidaritat amb els presos polítics del nostre país. Els participants de la marxa han realitzat una ‘Acció groga’ dalt del castell empordanès. Vestits amb samarretes grogues i proveïts de cartolines del mateix color, els assistents han creat un mosaic de grans dimensions que ha 'pintat' d'aquest color l'interior de la fortalesa baixempordanesa.
Abans d'aquesta acció s'ha viscut un dels moments més emotius de l'activitat amb els parlaments dels familiars de l'activista sindical de Torroella de Montgrí, Dolors Bassa, injustament empresonada al centre penitenciari d’Alcalá-Meco. Els seus fills, Pau Surroca i Bep Surroca, i la seva germana, Montse Bassa, han pres la paraula per agrair el suport que estan rebent i reclamar l'alliberament del presos polítics.
La germana de la sindicalista ha llegit una carta que Dolors Bassa va escriure fa uns dies per ser llegida durant l'activitat i que començava així: "A la cel·la 68, a la paret del costat del llit, hi ha una foto del Montgrí. La seva silueta em recorda, cada vesprada i matí, la llibertat amb majúscules. (...) Avui a la 6a Pujada al Castell del Montgrí tenyireu de groc la fortalesa i el Festival Ítaca ressonarà als murs d'Alcalá-Meco. Agraiexo a tots els assistents que persevereu per la llibertat d'expressió, per la democràcia i per l'alliberament de les nostres veus obligades a emmudir", s'assegurava a la missiva que afegia: "No estic amb vosaltres ara, però com diu Virginia Woolf: 'No hi ha barrera, pany, ni forrellat que pugui imposar-se a la llibertat de la meva ment'. Molts petons a totes i a tots. Resistirem!", acabava dient la carta.
L'escriptora i periodista Empar Molner ha lllegit el manifest reivindicatiu amb una crida a mantenir la mobilització per defensar la llibertat. Les entitats sobiranistes Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) han col·laborant enguany en l’organització de l’esdeveniment.
L’activitat ha comptat amb un convidat molt especial: l’alcalde de Sant Esteve de les Roures, Josep Orni, que ha estat l’encarregat de donar la sortida oficial de la marxa a l’Ermita de Santa Caterina de la localitat baixempordanesa. Durant l'activitat, els assistents també han pogut gaudir de les actuacions de Roger Mas, Àlex Torío, la Black Music Big Band, i l’Escola Municipal de Música de Torroella. Com cada any, la proposta s'ha maridat amb el ‘Tast de Vins DO Empordà més multitudinari del món mundial’, amb l’ajut de la denominació empordanesa, i més d’una desena de cellers de l’Empordà -Empordàlia, Vinyes dels Aspres, Mas Oller, La Vinyeta, Cooperativa de Garriguella, Cellers d’en Guilla, Celler Cooperatiu d’Espolla, Mas Llunes, Mas Patiràs, Pere Guardiola i Arché Pagès-. La proposta, que ha recaptat fons per finançar les accions a favor de la llibertat d’expressió així com de l’alliberament dels presos polítics, ha finalitzat amb un dinar popular a l'Ermita de Santa Caterina.